Lydspor
Beskrivelse
Nyt projekt skal engagere unge i klassisk musik: Region Midtjylland støtter Lydspor
Et erfarent partnerskab bestående af Ensemble MidtVest, Holstebro Musikskole, Orkester MidtVest, MGK MidtVest, Den Jyske Sangskole, Herning Opera Festival og Urban Goods kan nu med stor glæde annoncere, at pilotprojektet Lydspor – Nye ungefællesskaber omkring klassisk musik netop har modtaget en bevilling på 447.000 kr. fra Region Midtjyllands Kulturudviklingspulje.
Pilotprojektet, der løber over ét år, har til formål at undersøge og udvikle metoder til at introducere unge i alderen 12-25 år for klassisk musik og skabe sociale fællesskaber omkring genren.
Projektet er udvalgt på baggrund af dets stærke overensstemmelse med puljens kriterier om at fremme kulturel innovation, samarbejde og bæredygtig udvikling i regionen.
Et fællesskab omkring klassisk musik
Med en eksplorativ tilgang vil projektet Lydspor undersøge, hvordan klassisk musik kan blive en naturlig del af de unges hverdag og fritidsliv. Projektet skal blandt andet identificere, hvad der motiverer unge til at engagere sig i klassisk musik, og hvordan man bedst muligt understøtter udviklingen af interessefællesskaber, der udspringer af klassisk musik.
“I Ensemble MidtVest har vi et stort ønske om at gøre klassisk musik relevant og tilgængelig for de unge i vores region. Vores mål har altid været at møde dem, hvor de er, og skabe aktiviteter, der giver mening i deres verden, som vi har gjort det i tidligere samarbejder med lokale skoler og ungdomsuddannelser. Denne støtte fra Region Midtjylland gør det muligt for os at koordinere vores kræfter i partnerkredsen anført af en professionel projektleder og tage det første vigtige skridt i at opbygge en ny kultur for unge omkring klassisk musik.”
- Morten Mosgaard, Kontorleder, Ensemble MidtVest
“På Holstebro Musikskole og MGK MidtVest arbejder vi hver dag med børn og unge, som møder den klassiske musik med nysgerrighed og uden fordomme. Vi oplever, at musikken resonerer stærkt i dem, fordi den bygger på velkendte elementer fra den musikalske verden, som de møder i film og serier. Med Lydspor får vi en unik mulighed for at bygge bro mellem den undervisning og talentudvikling, vi tilbyder, og en mere aktiv deltagelse i den klassiske musik. Projektet kan skabe forbindelser mellem unges passive musiklytning gennem medier, deres egen musikudøvelse og deres engagement i levende musikoplevelser, som professionelle ensembler og orkestre tilbyder.
Som kulturinstitutioner har vi et ansvar for at være brobyggere og formidlere, der gør den klassiske musik tilgængelig og relevant for de unge. Ved at møde dem, hvor de er, og skabe rammer, hvor de kan udforske musikken på deres egne præmisser, kan vi åbne dørene til en rig og meningsfuld verden, som ellers kan virke fjern. Det er denne formidling, der kan styrke deres relation til genren og samtidig forme fremtidens kulturbrugere.”
- Linda Kaul Steffensen, Souschef, Holstebro Musikskole
”Med ca. 200 sangere i alderen 9-23 år, har vi på Den Jyske Sangskole en stor berøringsflade med unge, der gennem vores talentmiljø møder og arbejder med den klassiske musik. Vi arbejder med klassisk musik som rammen om vores dannelsesarbejde, hvor vi altid forholder os til både det musikalske, det sociale og det læringsmæssige i arbejdet med børn og unge. Tilsvarende arbejder vi i Herning Opera Festival også med den klassiske musik som det fælles tredje i mødet med publikum i alle aldre. Det er den klassiske musik vi samles om og det er med denne som løftestang, at vi skaber grobund for stærke fællesskaber og store oplevelser. Med Lydspor kan vi forene vores arbejde i korene og operafestivalen, i en samlet bevægelse for at brede den klassiske musik ud til endnu flere unge og sætte vores erfaringer i spil i en meningsfuld formidlingsindsats, målrettet den næste generation af lyttere og musikere”
- Line Nordentoft, Direktør, Den Jyske Sangskole
Regionale perspektiver og fremtidige ambitioner
Projektet bidrager til den midtjyske kulturudvikling ved blandt andet at engagere flere unge i klassisk musik og fremme kulturel mangfoldighed ved at gøre klassisk musik tilgængelig for en bredere målgruppe.
Pilotprojektet skal samtidig undersøge, om der er grundlag for at udbrede konceptet bag Lydspor til et nationalt udviklingsprojekt, der kan bidrage til at gøre klassisk musik til en del af unges liv og fritidsaktiviteter på tværs af hele Danmark.
Baggrunden for Lydspor
Initiativtager til Lydspor er det klassiske kammermusik ensemble Ensemble MidtVest, der hører hjemme i Herning, Holstebro og Struer Kommuner. Ensemble MidtVest har i mere end to årtier arbejdet med at gøre klassisk musik tilgængelig for nye målgrupper gennem undersøgende koncertformater og samarbejdsprojekter. Med sig i projektet har de en række stærke aktører:
- Den Jyske Sangskole og Herning Opera Festival er kendt for deres imponerende arbejde med at nå ud til børn og unge med den klassiske musik gennem deres mange dygtige kor og talentfulde dirigenter, Young Nordic Opera Choir og et væld af innovative koncertformater under Herning Opera Festival.
- Holstebro Musikskole, der har specialiseret sig i at nå ud til børn og unge med den klassiske musik gennem skolesamarbejder, talentklasser og musikkonkurrencer.
- MGK MidtVest og Orkester MidtVest, der med deres undervisning af unge i målgruppen er en vigtig spiller inden for fødekæden af klassisk musik.
Projektet Lydspor er meget interesseret i at høre fra andre aktører fra Region Midtjylland, der kan se sig selv i projektets visioner. F.eks. har OrkesterEfterskolen i Holstebro allerede meldt sig som ny partner på projektet.
Følg udviklingen
Projektet skydes i gang i begyndelsen af 2025 med en række events og workshops, som vil blive udviklet i tæt dialog med unge deltagere. Følg med i projektets udvikling på Ensemble MidtVests sociale medier og oplev, hvordan klassisk musik kan skabe nye fællesskaber og forbindelser for fremtidens generationer.
For yderligere information, kontakt:
Morten Mosgaard, kontorleder for Ensemble MidtVest
+45 28 40 66 95 / mm@emv.dk